Lomalla pärjää kyllä ilman puhelintakin - vai pärjääkö?

Thaimaa tarkoittaa monelle turistille valkoisia hiekkarantoja ja pitkähäntäveneitä, toisille taas Bangkokin värikästä ja kiivassykkeistä elämää. Maa tarjoaakin kaikkea tätä – ja niin paljon näiden väliltä. Paikallisten sydämellinen palvelukulttuuri ja läpi vuoden hellivä aurinko tekevät maasta yhden suomalaisten suosituimmista matkakohteista.

Kotiarjessa sitä ei ehkä huomaakaan, miten isoksi osaksi jokapäiväistä elämäämme netti ja kännykän välityksellä tehtävä tiedonhaku ovat tulleet. Elämämme ovat muuttaneet tietoverkkoihin, eikä tämä muutu, vaikka arki vaihtuu lomaksi ja työtuoli rantatuoliksi. Kaikki arjessa tehtävä kännykän käyttö ei tietenkään ole tarpeellista, mutta kylläpä vain lomallakin nettiyhteys tulee tarpeeseen yllättävän monessa tilanteessa.

Esimerkiksi navigoiminen Bangkokin kaduilla muuttuu huomattavasti siedettävämmäksi, kun ryttyisen paperikartan sijaan voi seurata kävelyohjeita puhelimestaan. Matkakohteen salat aukeavat muutenkin paremmin kun on mahdollisuus selata tapahtumia ja nähtävyyksiä netistä sekä lukea muiden kokemuksia, arvosteluja ja vihjeitä maan eri kolkista ja nähtävyyksistä. Ihan samalla tavalla netti helpottaa ostoksilla valuuttakurssien muuttamista tai kääntäjäohjelman välityksellä keskustelua paikallisten kanssa (kaikki paikalliset kun eivät todellakaan puhu täysin ymmärrettävää englantia). Puhumattakaan sosiaalisen median kuten Facebookin ja Instagramin "välttämättömästä" seuraamisesta ja päivittämisestä. Onhan niiden työkavereiden toki nähtävä, että loskan sijaan omat varpaani uppoavatkin vitivalkoiseen hiekkaan. Oma lukunsa netin tarpeellisuuteen ovat vielä oikeasti välttämättömät asiat kuten sähköpostit ja muut työtehtävät.

Myös puhelut ja viestittely ovat siirtyneet viime vuosina yhä enemmän pikaviestiohjelmien kuten WhatsAppin ja Messengerin kaltaisiin sovelluksiin ja mikä olisikaan kätevämpää myös reissussa. Niiden välityksellähän voi soitella tutuille kotimaahan pelkkää dataa käyttäen. Eli käytännössä ilman laskua, kunhan käyttää esimerkiksi Matkadatan paikallista liittymää tai wifi-verkkoa*.

Viime kesän roaming-uudistuksen myötä kännykän käyttöhinnat muuttuivat Euroopassa huomattavasti siedettävämmiksi, mutta samaa ei voida valitettavasti sanoa EU:n ulkopuolisista maista, kuten juuri Thaimaasta. Käyttämällä omaa liittymää saa siellä kasvatettua kotiinviemisiksi jopa tuhansien eurojen kännykkälaskun ­– helposti.

Hauskoja lomapäiviä kaikille Thaimaan auringossa, kännykän kanssa tai ilman!

 

*Monet sanovat tukeutuvansa wifi-yhteyksiin matkustellessaan. Ei ehkä kannattaisi. Asiasta ei paljon puhuta, mutta nämä verkot eivät ole niin luotettavia kuin sinisilmäisesti ajatellaan. Kuten oheisessa Ylen jutussa kuvaillaan "urkkijalle avoin verkko on kuin noutopöytä".

Ajan käydessä pitkäksi aurinkovarjon alla, voi päivittää kuulumiset koti-Suomeen. Kunhan näytön kirkkaus vaan pärjää auringolle.

 


Jätä kommentti

Huomaathan, että kommentit tarkistetaan ennen niiden julkaisua.